piątek, 17 maja 2013

Węgierska zupa gulaszowa

Przepis na moją ulubioną zupę gulaszową zaczerpnęłam ze strony Rafała Kosika. Troszkę go podkręciłam, troszkę podostrzyłam i wyszła najlepsza gulaszowa z jaką miałam do czynienia. Oczywiście wykonuję ją w różnych wariantach w zależności od tego kto będzie jadł. Dla rodziców ilość dodanych przypraw dzielę na pół i odejmuję jeszcze troszkę. Dla mężczyzny ilość przypraw mnożę razy dwa, albo daję "ile się sypnie" :) Dla was wersja uśredniona - ostra, ale nie mordercza.



Do wykonania gulaszowej będziesz potrzebować:
  • Odpowiednią porcję czasu. Nie jest to zupa "na szybko" Pół godzinki i jemy. Rytuał gotowania najlepiej rozłożyć na dwa dni. Na dzień marynowania i dzień gotowania. A i tak najlepiej smakuje dnia trzeciego - jak się przegryzie. 
No i odpowiednio składniki na dzień pierwszy:
  • 1 kg wołowiny (w oryginalnym przepisie było 75 dag, ale ja lubię jak mięsa jest dużo)
  • 2 łyżki oliwy 
  • pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina do marynaty 
  • czubata łyżeczka ostrej papryki
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • czubata łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
I na dzień drugi:
  • 30 dag marchewki
  • 5-6 średnich pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 dyże cebule
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina - już do zupy
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 kostki rosołowe wołowe
  • woda
  • kilka suszonych grzybów
  • 0,5 kg ziemniaków
  • chili
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
How to do:

1. Marynata:
  • Mięso umyj, wytnij większe fragmenty tłuszczu i pokrój w średniej wielkości kostkę:



  • W dużej misce wymieszaj oliwę, wino, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć mięso. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na całą noc. 








  • Cebulę pokrój w dość drobną kostkę. Paprykę i pieczarki umyj i również pokrój.


  • Warzywa podsmaż na oliwie, aż zmiękną. W tym samym czasie przygotuj bulion. Kostki rosołowe rozpuść w 1,5l gorącej wody. Jak warzywa będą gotowe wrzuć do garnka z gotującym się bulionem


  • Na patelnię ponownie nalej trochę oliwy i wrzuć zamarynowane mięso. Podsmażaj przez kilka minut. Następnie dodaj do zupy.



  • Dolej pozostałe wino, wsyp łyżkę słodkiej i łyżkę ostrej papryki
  • Marchewkę pokrój w plasterki i dodaj do zupy
  • Namoczone wcześniej grzyby również dodajemy do zupy - razem z wodą w której się moczyły.
  • Zupę umieść na małym ogniu i duś póki nie zmięknie mięso - około półtorej godziny.

  • Dodaj szklankę przecieru pomidorowego i obrane pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj również łyżeczkę chili. Gotuj jeszcze około pół godziny. Na koniec dopraw solą. Jeśli zupa jest mało ostra możesz dodać jeszcze ostrą paprykę - opcjonalnie chili. I gotowe! Ja zazwyczaj jadam gulaszową z chlebem z masłem :)



Smacznego!





1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie, zastanawiam się jak pachnie :)
    Trzeba będzie się kiedyś skusić :)

    OdpowiedzUsuń