niedziela, 9 czerwca 2013

Naleśniki z akacją

Dzisiaj przepis bez zdjęć. Niestety chwilowo nie mam przy sobie aparatu, ale przepis wstawić muszę bo jest niesamowity, a sezon na kwiaty akacji powoli się kończy. Może jednak zdążycie go jeszcze wypróbować. Pomysł na naleśniki z akacją pojawił się u nas tydzień temu, ale jakoś ciągle nie było okazji na realizację aż do dzisiaj. Kwiaty akacji mają słodki, troszkę miodowy smak, oraz niesamowity aromat który oddają naleśnikom. Przepis na naleśniki wygrzebałam kilkanaście lat temu w jakiejś gazetce z przepisami i jeżeli nie robimy naleśników na oko to ta proporcja jest idealna. Naleśniki nie są ani za cienkie ani za grube. Nie są również tłuste, ponieważ nie podlewasz każdego naleśnika olejem. Polecam bardzo.

Składniki:

  • 1 szklanka i 1 czubata łyżka mąki 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej (ja dzisiaj użyłam 2szkl mleka)
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • kwiaty akacji 
How to do:

  • Składniki na ciasto wymieszaj na sam koniec dodając olej. 
  • I tu masz dwie opcje albo obrywasz kwiatki akacji od łodyżek i dodajesz do ciasta (ja tak zrobiłam), albo całe kwiaty zanurzasz w cieście.
  • Mocno rozgrzej patelnię. Dla pewności że nie dopadnie cię "klątwa pierwszego naleśnika" możesz podlać patelnię kropelką oleju. Smaż naleśniki jak zwykle.
  • Podawać można dowolnie na słodko z cukrem, serem, dżemem, albo truskawkami ze śmietaną.

Smacznego! :) 

1 komentarz:

  1. Nominacja do Liebstera u mnie na blogu:

    http://zewkuchni.wordpress.com/2013/06/11/liebster-award/

    Zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń