niedziela, 21 kwietnia 2013

Cytrusowa tarta z Marakują

Na słodki początek Cytrusowa tarta z marakują. Przepis pochodzi z książki "Thai&chinese essential recipes". Tak na prawdę do końca nie wiem czy jest bardziej Thai czy bardziej Chinese, ale jest przepyszna. W oryginale powinna być podawana z granatem, ale niestety dzisiaj nie udało mi się go do kupić. 



Do wykonania tarty idealnej potrzebne Ci będą: 

  • Odpowiednia muzyka - ja dzisiaj zaserwowałam sobie Clannad
  • Promienie słońca za oknem
  • Uśmiech od ucha do ucha 


No i składniki na ciasto:
  • 175g mąki 
  • szczypta soli
  • 125g masła
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • 2-3 owoce marakui 
  • 175g cukru
  • 4 duże jajka 
  • 175ml śmietany 30%
  • 3 łyżki soku z limonki ( opcjonalnie może być cytryna)
How to do:

  • Wymieszaj mąkę z solą i masłem tak aby przypominała okruchy chleba. Dodaj cukier puder.Małe jajko rozdziel. Żółtko ubij i dodaj do ciasta. Zagniataj aż otrzymasz gładkie ciasto. Gotowe ciasto wstaw na 30 min do lodówki. 
  • Rozwałkuj na dość cienkie ciasto, wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25cm. Przykryj papierem do pieczenia, wysyp fasolkami dla obiciążenia. Brzegi ciasta posmaruj pozostałym białkiem Piecz w temperaturze 200ºC przez 15min, następnie usuń fasolki i piecz kolejne 5min. Wyjmij ciasto, a temperaturę w piekarniku zmniejsz do 180ºC
  • Owoce marakui przekrój na pół, za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ do miski. 



    • Jajka ubij z cukrem 






    • Następnie wymieszaj ze śmietaną, owocami marakui i sokiem limonkowym. Tak przygotowany krem wylej na upieczony wcześniej spód. Piecz 30-40min aż krem się zetnie.





    • Ciasto wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem i nasionami owocu granatu.
    Smacznego! Teraz możesz poczuć się jak w Azji! :)






    1 komentarz: