środa, 18 listopada 2015

Tarta z kiszoną kapustą

Dawno tu nie zaglądałam. Moje gotowanie zrobiło się powtarzalne i "na szybko". Ostatni rok był rokiem zmian. A totalną rewolucję zrobił mały człowiek. :) Myślę, że będę tu znów zaglądać. Może nie często. Może zmienią się trochę przepisy trochę dostosują do najmłodszej, ale będą. 

A teraz do tarty. Przepis obejrzany dawno, dawno temu u Pascala. Trochę ewoluował w czasie. Czasem z braku składników, czasem z niepamięci. Ale spokojnie wczoraj testowany i wyszedł pyszny jak zwykle :)

PS. Przepis specjalnie dla pewnej Pani, która średnio raz na dwa miesiące prosi, abym go jej przesłała. Teraz już masz stały dostęp ;) 

PS2. Wiecie, że bilety lotnicze dla dzieci do ukończenia drugiego roku życia są bezpłatne?:D Brzmi jak plan na pierwszą podróż we troje!



 Będziesz potrzebować:


  • Rolki ciasta francuskiego ( powoli dorastam do zmiany ciasta na kruche - jeśli wolisz takie wykonaj je tradycyjnie ;) )
  • ok. 200g boczku
  • 1 dużej cebuli
  • 250g kiszonej kapusty
  • 250ml śmietany 18% ( w wersji Pascala było 36%, ale osiemnastka jest lżejsza, a tarta nie traci nic, a nic)
  • 4 jajek 
  • sól, pieprz, słodka papryka (lub minikosteczka paprykowa - z oryginalnego przepisu, choć dawno jej nie spotkałam)
  • starty żółty ser/ ser wędzony / oscypek ( z oryginalnego przepisu)  
How to do:
  • Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. 
  • W międzyczasie pokrój cebulę w piórka. Dodaj do boczku. Podsmażaj póki cebula się nie zeszkli. 
  • Kapustę lekko odciśnij i poszatkuj. Dodaj na patelnię i smaż około 5 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj zalewę. W większej misce wymieszaj jajka ze śmietaną. Dosól i dopieprz według uznania. 
  • Do michy dodaj farsz kapuściany i wymieszaj. 
  • Foremkę do tarty nasmaruj olejem i wyłóż ciasto francuskie. Nakłuj widelcem w kilkunastu miejscach. Pascala mówił coby ciasto francuskie wcześniej podpiec. Ja tego nigdy nie robię, a i tak wychodzi ;) 
  • Na ciasto wyłóż farsz i posyp żółtym serem 



  • Piecz 30 min w temperaturze 200ºC. 5 minut przed końcem posyp tartę słodką papryką lub rozkruszoną minikosteczką. Ja pominęłam. 
Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Witam, po co jest ten sos śmietanowy z jajkami do kiszonej kapusty, czy pasuje i ser tez ? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń