A teraz do tarty. Przepis obejrzany dawno, dawno temu u Pascala. Trochę ewoluował w czasie. Czasem z braku składników, czasem z niepamięci. Ale spokojnie wczoraj testowany i wyszedł pyszny jak zwykle :)
PS. Przepis specjalnie dla pewnej Pani, która średnio raz na dwa miesiące prosi, abym go jej przesłała. Teraz już masz stały dostęp ;)
PS2. Wiecie, że bilety lotnicze dla dzieci do ukończenia drugiego roku życia są bezpłatne?:D Brzmi jak plan na pierwszą podróż we troje!
Będziesz potrzebować:
- Rolki ciasta francuskiego ( powoli dorastam do zmiany ciasta na kruche - jeśli wolisz takie wykonaj je tradycyjnie ;) )
- ok. 200g boczku
- 1 dużej cebuli
- 250g kiszonej kapusty
- 250ml śmietany 18% ( w wersji Pascala było 36%, ale osiemnastka jest lżejsza, a tarta nie traci nic, a nic)
- 4 jajek
- sól, pieprz, słodka papryka (lub minikosteczka paprykowa - z oryginalnego przepisu, choć dawno jej nie spotkałam)
- starty żółty ser/ ser wędzony / oscypek ( z oryginalnego przepisu)
How to do:
- Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni.
- W międzyczasie pokrój cebulę w piórka. Dodaj do boczku. Podsmażaj póki cebula się nie zeszkli.
- Kapustę lekko odciśnij i poszatkuj. Dodaj na patelnię i smaż około 5 minut.
- W międzyczasie przygotuj zalewę. W większej misce wymieszaj jajka ze śmietaną. Dosól i dopieprz według uznania.
- Do michy dodaj farsz kapuściany i wymieszaj.
- Foremkę do tarty nasmaruj olejem i wyłóż ciasto francuskie. Nakłuj widelcem w kilkunastu miejscach. Pascala mówił coby ciasto francuskie wcześniej podpiec. Ja tego nigdy nie robię, a i tak wychodzi ;)
- Na ciasto wyłóż farsz i posyp żółtym serem
- Piecz 30 min w temperaturze 200ºC. 5 minut przed końcem posyp tartę słodką papryką lub rozkruszoną minikosteczką. Ja pominęłam.
Smacznego!
Witam, po co jest ten sos śmietanowy z jajkami do kiszonej kapusty, czy pasuje i ser tez ? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń