Dawno tu nie zaglądałam, ale myślę, że teraz się to trochę zmieni. Na dobry początek chciałabym Wam zaproponować potrawę, od której nie potrafię się oderwać. Jeżeli w kuchni stoi musaka za każdym wejściem do kuchni muszę podjeść choćby odrobinkę, Pierwszy raz z musaką po bułgarsku spotkałam się w ubiegłym roku w swoje urodziny w restauracji 69. Smak tak bardzo mi przypasował, że nie potrafiłam zostawić ani kawałeczka mimo ogromnej porcji. W krótkim czasie odwiedziłam tą restaurację jeszcze dwukrotnie, jednak coś zmienili w recepturze i to nie było już to. Dlatego postanowiłam spróbować wykonać ją w domu. Mimo, że za każdym razem wychodzi odrobinkę inna nadal ją uwielbiam. Przepis znaleziony na blogu Dolce Vita czyli Słodkie Życie.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (ja używam łopatki wieprzowej)
- 2-3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 600g ziemniaków
- 6 pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2/4 szklanki wodu
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chili
- szklanka mleka
- 2 jajka
- łyżka mąki
- szklanka startego żółtego sera
Przyda się również:
- duża, głęboka patelnia
- naczynie żaroodporne
How to do:
- Przygotuj sobie wszystkie składniki, zmiel mięso, cebulę pokrój w kostkę, tak samo ziemniaki i połowę pomidorów.
- Na rozgrzany olej/oliwę wrzuć cebulę. Podsmażaj do zeszklenia.
- Na patelnię dodaj czosnek, podsmażaj jeszcze przez chwilę.
- Dorzuć mięso mielone. Smaż około pięciu minut.
- Po tym czasie dodaj na patelnię ziemniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy i wodę. Duś tak długo, aż ziemniaki zmiękną, woda odparuje, a pomidory się rozpadną. Na koniec dopraw przyprawami do smaku. Ja daję dosyć dużo papryki słodkiej, około łyżki ostrej i około łyżeczki chili. Choć w rzeczywistości wychodzi "jak się sypnie tak będzie"
- W między czasie pozostałe pomidory pokrój w grube plastry i wyłóż dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Wyłóż na wierzch zawartość patelni. Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny
- Przygotuj sos. Wymieszaj mleko, jajka, mąkę i starty ser. Wylej na wierzch Musaki. Piecz kolejne 30 minut.
I gotowe. Najlepiej podawać z sosem tzatziki, choć z surówką też dobrze smakuje :)
Smacznego.
<3 będę robić!!
OdpowiedzUsuńps. fajnie, że wróciłaś!
Powodzenia :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie po odbiór nominacji :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, takiego połączenia jeszcze nie jadłam,a smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń